Doar pentru a începe - nu veți putea găsi Bucovina când vă uitați pe o hartă românească. Fiind o regiune istorică, Bucovina este situată în partea de nord-est a României, care cuprinde un teritoriu de 10,441 km² din 12 orașe românești și 7 orașe ucrainene. Numele provine de la termenul slav „buk”, care înseamnă „fag” și acolo vine denumirea „Țara arborilor de fag”.

Sfidând toate conflictele politice care s-au întâmplat în regiune pe vremea sa, Bucovina a reușit să-și păstreze comorile estetice de-a lungul timpului, inclusiv sate pitorești unde tradițiile zac generații, priveliști și peisaje magice și interesante pentru a descoperi obiective turistice. Partea bună este că frumusețile pe care Bucovina le oferă nu sunt doar estetice, ci încorporează dorințele oricărui suflet uman. Să trecem câteva dintre ele pe listă:

Tradiții

Oamenii din această regiune pur și simplu nu trăiesc în secolul 21 care se schimbă rapid. Aici veți găsi obiceiuri și practici specifice timpurilor îndepărtate, cum ar fi munca agricolă individuală, deoarece oamenii își ară pământul cu unelte de modă veche, hambare tradiționale din lemn, case vechi țărănești și oameni cu o vatră inimaginabil de pură. Chiar și drumurile surprind perfect atmosfera medievală românească, deoarece par praf și miros a iarbă proaspătă. Chiar și decorațiunile sunt tradiționale, întrucât oamenii încă folosesc mobilier vintage într-un stil unic și covoare slave atârnate de pereți.

De-a lungul timpului, ocupația principală a poporului bucovinean a fost extracția și fabricarea lemnului. În acest sens, bucovineanii sunt experți atunci când vine vorba de realizarea obiectelor din lemn, precum vase, tacâmuri, ceasuri de perete sau alte decorațiuni. Mai mult decât atât, o altă ambarcațiune pe care bucovineanii o stăpânesc este ceramica. Puteți găsi ateliere locale de olărit în care puteți vedea un artist care cântă sau chiar care învață cum să facă olar.

Mâncare și bucătărie

Fiind un loc atât de tradițional, mâncarea pe care o veți găsi în regiune este ceva ce nu puteți găsi nicăieri în lume. Specialitatea casei este smântâna, deoarece toate preparatele conțin acest ingredient. Cu toate acestea, mâncarea este incredibil de gustoasă și unică, deoarece toate ingredientele provin din producția locală și sunt 100% bio.

Unele specialități includ tripa de miel, o rețetă delicioasă de miel, tocană de porc sau supă Radauteana, făcută cu carne și smântână. Încercați să găsiți pensiuni deținute local, unde totul este gătit acasă.

Mănăstiri și biserici pictate

Una dintre principalele atracții ale regiunii, majoritatea bisericilor și mănăstirilor din Bucovina au fost construite în jurul secolelor al XV-lea și al XVI-lea și au fost păstrate în condiții foarte bune până în zilele noastre. O bună parte a acestora a fost construită în timpul domniei lui Stephan cel Mare, un voievod moldovenesc care obișnuia să construiască o biserică sau mănăstire de fiecare dată când câștiga o bătălie împotriva Imperiului Otoman. Acesta este cazul Mănăstirii Voronet, un complex monarhic supranumit „Capitala Sixtina a Răsăritului”. Edificiul a fost construit în doar 3 luni, un record absolut pentru acea vreme. Picturile sunt doar incredibile, întrucât toate fețele și scenele pictate pe pereți par a fi vii. Absolut uimitor în legătură cu această structură este nuanța absolută unică de albastru folosită pentru picturi, recunoscută drept „Albastrul Voronet”

Împreună cu Mănăstirea Voronet, alte 7 biserici au fost listate în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1993, fiecare cu frumusețile și povestea ei de descoperit.

Vedere la munte și drumeții

Atmosfera montană este cea care caracterizează toate tradițiile și practicile oamenilor din Bucovina. Trăind într-o simbioză atât de perfectă, oamenii au reușit să ia tot ce este mai bun din mediul natural și l-au exploatat transformând locurile montane în mai multe atracții turistice. În acest sens, veți putea găsi trasee montane cu vederi uimitoare pentru drumeții în toată regiunea.  

Dacă îți este sete să explorezi miracolele montane, dar nu îți place să faci drumeții, nu-ți face griji! Bucovina are soluții pentru toată lumea: o puteți explora prin Mocanița, un tren cu aburi de epocă special conceput pentru turiști, care vă va duce într-o călătorie de neuitat prin ținutul magic al munților Bucovinean. Pentru excursioniști, traseul recomandat se numește Transrarau și este un traseu de drumeții montane de 28 km, care dezvăluie cele mai incredibile peisaje pe care Bucovina le oferă.

Iubitorii sportului extrem pot vizita cea mai lungă tirolie din România, numită Palma. Instalația are o lungime de 1.1 km și este suspendată la 100m altitudine, ceea ce o face grozavă dacă doriți cu adevărat să vă testați limitele. Un alt mod de a te bucura de aceste tipuri de activități este participarea la „Hard Enduro Bucovina”, la competiția de motociclism offroad organizată anual.

Postări recomandate